Ändra åsikt

Kanske har du någon gång stått och argumenterat för en sak och mitt i diskussionen insett att du har fel? Hur gjorde du då? Erkände du att du hade fel eller fortsatte du att argumentera? 

Att ändra åsikt är inte helt lätt, oavsett om vi är mitt i en vild diskussion eller bara funderar för oss själva. Det kan finnas flera anledningar till att ändra åsikt. Den mest uppenbara anledningen till att vi ändrar vår åsikt kan vara att vi inser att vi hade fel. Exempelvis så kan vi få veta något som vi inte visste innan, vi kan uppleva något som gör att vi ändrar oss och vi kan höra motargument som vi tycker är tillräckligt bra för att ändra oss.


Ibland kan vi ändra åsikt genom att bara förändra den åsikten vi redan har lite grann. Vi behöver inte ändra åsikt helt utan vi kan göra om vissa delar av åsikten. Även om vi byter ut hela eller delar av en åsikt så betyder inte det att det är helt enkelt att ändra åsikt. 

Det kan kännas som att vi ger upp, eller som att vi tappar vår stolthet om vi ändrar oss. Men att ändra åsikt för att vi har fått ny information eller insett något visar på en vilja att utvecklas. Att ändra åsikt och erkänna att vi har fel eller tänkt om kan ge oss respekt från andra, vi visar att vi kan stå för det vi sagt men också ändra oss om vi haft fel. Under hela livet förändras våra ståndpunkter och tankar beroende på saker vi är med om och upplever. Alla åsikter vi har idag kommer vi säkert inte hålla med om när vi är äldre. Så fungerar livet, erfarenheter och åsikter för alla. Med andra ord, det är okej, ofta till och med bra, att ändra åsikt. 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml