Grooming in i extremism

När vi pratar om “grooming” i Sverige är det när en vuxen person tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Den som groomar försöker genom att ge beröm och bekräftelse, mutor, utpressning och/eller hot få barnet att till exempel skicka nakenbilder på sig själv eller träffa den vuxna. Grooming är olagligt i Sverige och det är alltid den vuxnes fel, oavsett om den vuxna inte hotat eller fysiskt skadat barnet eller ungdomen. I andra länder används ordet  grooming ibland också för att beskriva när någon försöker locka barn in i extremism. Då menar man att någon försöker rekrytera unga personer in i extremism, ibland med taktiker som delvis liknar sexuell grooming. Här går vi in på vad grooming in i extremism innebär. 

Grooming in i extremism sker genom att en rekryterare för en extrem organisation riktar sig mot en enskild person och försöker övertyga just den att gå med i rörelsen. Det handlar alltså inte om propaganda som finns för vem som helst att se, utan om något som görs för att radikalisera specifika personer. 

Bilden visar en mobiltelefon med olika appar, bilden är dov och mörk

Grooming in i extremism sker framförallt på internet eftersom det är lätt att nå ut och kommunicera med ungdomar där. Eftersom det finns mycket information om många av oss på exempelvis sociala medier blir det också enklare för extrema rekryterare att hitta personer som kan vara mottagliga för deras budskap och gissa vilka argument som kan tänkas övertyga just den personen. Beroende på vilken plattform vi använder kan någon som vill grooma in ungdomar i extremism exempelvis kolla på vilka inlägg vi lagt upp men också vilka vi följer, vad vi gillar och vad vi delar, så att de kan skapa sig en bild av vad vi bryr oss om. Det kan ske via sociala medier men också i chattar i onlinespel.

 

Bilden visar en kvinna med sin mobil där runt henne är det massa "like" hjärtan och notiser om meddelanden

Någon som håller på med grooming in i extremism letar efter unga att ta kontakt med. Grooming in i extremism sker genom personer som är bra på att vara övertygande och få oss att känna oss speciella. De kan ge bekräftelse, erbjuda svar på frågor vi funderar över och locka med saker som att extremiströrelsen erbjuder ett sammanhang och vänner med liknande åsikter. I slutändan förväntar de sig dock alltid få något tillbaka och kräver uppoffringar av den de utsatt för grooming in i extremism.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml