Hur kan vi hjälpa någon som är utanför?

Att känna oss ensamma eller utanför har vi nog alla känt någon gång, men om vi känner så ofta kan vi börja må dåligt. Vi kan alla göra små saker för att förhindra att andra känner sig utanför. Om du ser eller hör att någon blir utsatt för mobbning, alltså att personen blir utsatt för kränkningar av en eller flera andra vid upprepade tillfällen, så är det bra om du vågar att säga ifrån. Det är dock alltid vuxna som är ansvariga för att stoppa mobbning, men vågar du säga ifrån kan det göra stor skillnad för den personen.

Att göra små saker som inkluderar, alltså tar med, den som är utanför kan hjälpa någon som är utanför. Här kommer lite tips:

  • Att säga ett enkelt ”hej!” till andra på skolan eller träningen gör att de blir sedda och kan betyda jättemycket för den som inte brukar få känna sig sedd. 
  • Att sätta sig bredvid någon som sitter ensam i matsalen kan hjälpa någon som är utanför att komma in i en grupp och få chansen att prata med andra. 
  • Försök att umgås med fler på rasten, på så sätt får du själv också fler vänner att umgås med. Ett sätt kan vara att köra lekar eller sporter som fler kan vara med i utan att det blir konstigt. 
  • Undvik att hänga på i samtal där man skvallrar eller talar illa om någon annan. 
  • Berätta för en vuxen att någon verkar vara utanför. Då kan de som är ansvariga göra något för att se till att den personen känner sig viktig och blir inkluderad.
    Bilden visar en grupp med unga som står och pratar med varandra

Vi påverkas alla av att se någon som är utsatt och blir dåligt behandlad, både eftersom det kan kännas obehagligt och eftersom det kan ge oss dåligt samvete för att vi inte gjorde något för att stoppa det. Organisationen Friends jobbar mot mobbning och har massor av bra texter, tips och poddar både för den som är utsatt och den som vill hjälpa till att stoppa utanförskap och mobbing. Här kommer listan de har över vad du kan göra om du ser att någon blir utsatt för mobbning: 

  • Det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning, men om du vågar så är det alltid bra att säga ifrån. Du kan säga exempelvis ”sluta”, ”lägg av” eller “det där var inget roligt”.
  • Visa att du bryr dig. Prata med den som är utsatt. Du kan fråga hur hen mår.
  • Du kan också ta ställning genom att inte haka på ett kränkande beteende eller taskiga jargonger. Exempelvis genom att inte dela vidare kränkande bilder eller kommentarer, eller att inte skratta med.
  • Hämta en vuxen eller berätta för en vuxen vad du har sett.
  • Du kan också erbjuda den som blir utsatt att följa med och berätta för en vuxen.

Mer material från Friends hittar ni på https://friends.se/kunskap-och-stod/barn-och-unga/ 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml