Min identitet

Har du någon gång fått frågan vem är du? Det är inte alltid helt lätt att svara på det. Det är så mycket som är jag, som är min identitet. 

 

Min identitet är hur jag ser på mig själv. En identitet kan vara uppbyggd av flera olika saker. Jag bygger min identitet efter mina erfarenheter, åsikter, tankar, omgivning, vad jag gillar och inte gillar.

Det kan kännas som att min identitet bara består av en eller kanske ganska få saker. Jag kanske tränar en sport eller spelar ett spel väldigt mycket. En del av min identitet är då uppbyggd kring den här aktiviteten som jag gör ofta. Det kan kännas som att det är det enda min identitet är byggd av. Det enda vi är, är att spela fotboll, dansa, gejma eller liknande. Men så är det sällan!

Min identitet är uppbyggd kring massa saker som vi kanske inte alltid tänker på. Till exempel kan vi vara ett syskon, vi är någons barn, vi är elever i skolan, vi kanske är någons kusin, någons barnbarn, någons kompis, pojkvän, flickvän. Vi kanske tycker om att rita, titta på en viss typ av tv-program eller brinner väldigt starkt för en särskild fråga eller åsikt. Allt detta gör oss till den vi är och är en del av vår identitet.

Ungdomsbarometern gör varje år en stor studie där ungdomar i Sverige mellan 15 och 24 år får berätta om allt från intressen och medievanor till tankar om framtiden. I studien får unga bland annat svara på vilket begrepp de mest identifierar sig med. Här är de vanligaste svaren över vad personer som identifierar sig som tjejer respektive killar främst valde:

Lista med vad tjejer och killar identifierar sig med

Du kan läsa mer om studien här.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml