Vad mäter undersökningen?
När vi ska tolka statistik är det enkelt att snabbt dra slutsatser utifrån siffrorna vi ser. Därför är det viktigt att veta vad undersökningen faktiskt mäter, så att vi drar rätt slutsatser.
Ett bra exempel på detta är hur statistiken för ungdomsarbetslösheten mäts i Sverige. 2019 låg den siffran på 20 procent. Betyder det att vi ska tolka statistiken som att 20 procent av alla Sveriges ungdomar var sysslolösa?
Det är lätt att tänka att undersökningen för ungdomsarbetslöshet mäter alla ungdomar i hela landet, men det gör den inte. Det som mäts är hur många av de unga som räknas till landets arbetskraft som är arbetslösa. Ungdomar som räknas som arbetskraft är alla personer mellan 15-24 år som antingen har ett jobb eller är arbetslösa. Heltidsstuderande räknas alltså inte in i arbetskraften. I åldersgruppen 15-24 år är det många som studerar på heltid och de räknas därför inte in i den svenska arbetskraften, eller i statistiken för ungdomsarbetslösa.
Vet vi inte detta är det lätt att dra slutsatsen att 20 procent av alla ungdomar mellan 15-24 år var arbetslösa under 2019, trots att så inte var fallet. Därför är det viktigt att veta vad som faktiskt har undersökts när vi ska tolka statistik.